Bajden je pres konferenciju počeo osvrtom na rusko priznavanje ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih republika

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden održao je sinoć pres-konferenciju u Beloj kući na kojoj se osvrnuo na poslednja dešavanja u eskalaciji krize između Rusije i Ukrajine.

Bajden je pres-konferenciju počeo osvrtom na rusko priznavanje ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih republika, koje je potpisao predsednik Vladimir Putin i odobravanje slanja vojske van granica Rusije.

- Ovo je početak ruske invazije na Ukrajinu. Ko, za ime boga, otcepljuje deo suverene države i proglašava ga nezavisnom republikom - rekao je Bajden.

U nastavku je govorio o sankcijama koje su već preduzete protiv Rusije, rekavši da, ako Rusija nastavi dalje s ovim aktivnostima i oni su spremni da idu dalje sa sankcijama.

- Ako Rusija ovako nastavi, cena će biti još veća. SAD će dati pomoć u odbrani Ukrajine. Ukoliko Rusija ne povuče trupe, ja sam odobrio jačanje našeg prisustva na Baltiku - dodao je američki predsednik.

Naglasio je da sve ovo još uvek nisu odbrambeni potezi.

- Mi nemamo nameru da se borimo protiv Rusije. Međutim, Sjedinjene Američke Države će štititi svaki inč NATO teritorije. Nadam se da Rusi neće ići preko toga. Uveravam vas da smo ujedinjeni u tome da se suprotstavimo ruskim pretnjama miru - naglasio je Bajden.

Potom je komentarisao i jučerašnji Putinov govor u kojem je on praktično negirao ukrajinski suverenitet.

Autor: redportal.rs

#Bela kuća

#bajden

#putin

#rusija