Senate jednoglasno da douvolu predsedniku

Gornji dom ruskog parlamena je izglasao ovlašćenja ruskom predsedniku i dao dozvolu ruskoj vojsci da može da se raspoređuje i van svoje teritorije.

Autorizacija daje Putinu pravo da koristi ruske vojne snage van teritorije Rusije u skladu sa principima i normama međunarodnog zakona. Dokument ne postavlja nikakava specifična ograničenja na korišćenje vojskem niti na broj trupa kao ni na oblast aktivnosti, ciljeve ili dužinu raspoređivanja. Sve te odluke se na predsedniku i one se moraju doneti u skladu sa Ustavom.

Odluka je doneta nakon što je Rusija priznala nezavisnost otcepljenim oblastima Ukrajine, republikama Donjack i Lugansk.

Putin je takođe prethodno i izjavio da je spreman da pruži vojnu pomoć Donbasu, ako do toga dođe. Kako je rekao predsednik Vladimir Putin nakon susreta sa kolegom iz Azerbejdžana Ilahamom Alijevim:

Juče smo potpisali ugovore sa DPR i LPR. Među njima se nalaze klauzule koje omogućavaju, izmeđuostalog, i vojnu pomoć. Ako bude bilo potrebno, ispunićemo i tu stavku.

Autor: redportal.rs

#Armija

#Ovlašćenja

#Parlament

#Ruska vojska

#Ukrajina

#Van granica Rusije

#Vladimir Putin

#donjeck

#lugansk