Ambasadorka Velike Britanije Barbara Vudvord rekla je da će priznanje DNR i LNR od strane Rusije imati surove i dalekosežne posledice

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica povodom situacije u Ukrajini.

Sednica je sazvana na inicijativu Velike Britanije, Irske, Meksika, Norveške, SAD, Ukrajine i Francuske. Rusiju predstavlja ambasador UN Vasilij Nebenzja, a Ukrajinu stalni predstavnik pri UN Sergej Kislica.

Zamenica generalnog sekretara UN Rozmeri di Karlo rekla je na početku da su pregovori jedini put za prevazilaženje neslaganja između strana. Takođe je istakla da je postoji velika opasnost od sukoba širokih razmera u Ukrajini i da se to mora sprečiti po svaku cenu.

Sednica se održava nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se priznaje nezavisnost samoproglašenih republika Donbasa, DNR i LNR. Di Karlo je rekla da UN žale zbog ove odluke i da ona može imati globalne posledice.

Amabsadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild nazvala je poteze Rusije "očiglednim napadom" na suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine. Prema njenim rečima, ruski predsednik je danas razbio Minske sporazume u paramparčad. "Ne verujemo da će se na tome zaustaviti" - dodala je. Nazivati ruske vojnike u Donbasu mirotvoricima je pravi nonsens, rekla je ona.

- SAD u izjavi Putina o Ukrajini vide pretenzije na sve teritorije ruske imperije, ali sada nije 1919. godina - rekla je američka ambasadorka.

Ona je rekla i da Rusija pokušava da stvori izgovor za konflikt i to je alarmantno. Osporavajući optužbe Moskve na račun kijevskih vlasti, Tomas-Grinfild je rekla da Amerika i njeni saveznici ne nameravaju da raspoređuju nuklearno oružje u Ukrajini i da ga sama Ukrajina ne želi.

Francuska smatra da Rusija mora da potkrepi delima reči o privrženosti dijalogu i da povuče priznanje DNR i LNR. Predstavnik Francuske u SB UN Nikola de River je rekao da je Pariz posebno zabrinut zbog mogućnosti slanja ruskih mirovnjaka u Donbas i da bi to bio još jedan korak u pravcu kršenja teritorijalne celovitosti Ukrajine.

Ambasadorka Velike Britanije Barbara Vudvord rekla je da će priznanje DNR i LNR od strane Rusije imati surove i dalekosežne posledice. Ambasador Kine istakao je da u Pekingu smatraju da sve strane treba da pokažu uzdržanost od akcija koje bi vodile eskalaciji. Kina poziva sve zainteresovane snage da nastave dijalog i rade na pronalaženju razumnih rešenja krize.

- Aktuelna situacija u Ukrajini je rezultat mnogih složenih faktora. Smatramo da sve strane moraju da rešavaju međunarodne sporove mirnim putem u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN - rekao je kineski ambasador Žang Džun.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Savet Bezbednosti UN

#Ukrajina

#sednica