Obraćanje ruskog predsednika će biti nakon hitne sednice

Kako prenosi portal Novosti, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da treba odlučiti šta dalje da se radi po pitanju Donbasa i da se treba voditi situacijom na terenu:

Uradili smo sve što smo mogli da sprečimo krizu u Ukrajini na miran način. Aktuelne kijevske vlasti nemaju nameru da realizuju Minske sporazume. Štaviše, oni su to javno više puta saopštili i na najvišem državnom nivou i na nivou ministara inostranih poslova, Saveta bezbednosti.

Putin je napomenuo da je priznanje LNR I DNR blisko povezano sa bezbednosnim pitanjima u svetu, a posebno u Evropi. Istakao je da je državni udar u Ukrajini 2014. godine bio krvav. Kako je konstatovao, kijevske vlasti su dva puta sprovele vojne kaznene operacije u Donbasu.

Putin je zatim naveo da deo stanovništva nije "prihvatio puč" nakon državnog udara u Ukrajini 2014:

Taj oružani udar je bio protivustavan i krvav. LJudima koji žive na tom području su se godinama izrugivali, a zbog života na liniji fronta vremenom su morali da se presele u podrume. Deo građana te zemlje nije prihvatio taj puč i to se ticalo ljudi koji su živeli na Krimu, koji su živeli i žive u Donbasu.

Sastanak je ranije tokom dana najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a dolazi usred kontinuiranog granatiranja regiona Donbasa od strane ukrajinskih snaga, što je ranije navelo samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk da pokrenu evakuaciju civila u Rusiju.

Autor: Novosti.rs

#5 vojnika

#Kijev

#Moskva

#Ruska Federacija

#SMRT

#Sukob

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#bezbednost

#borbe

#diverzantska grupa

#donjeck

#granica

#izjava

#lugansk

#rat

#rusija

#sastanak