Poziv uputio direktno vođa samoproklamovane nezavisne republike Donjeck

Vođe samoproklamovane Narodne Republike Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini objavili su u Subotu da su naredili mobilizaciju svog vojno sposobnog stanovništva kao odgovor na granatiranje duž čitave linije fronta. Kako je objavio vođa Donjecka Denis Pašilin:

Pozivam sve saborce i patriote koji su u armijskoj rezervi da se jave vojsci i prijave za službu. Pozivam sve vojno sposobne muškarce u našoj republici da stanu u odbranu svojih porodica, svoje dece, žena i majki.

Pašilin je takođe izjavio da su snage Donjecka sposobne da zaustave agresiju i dodao da snage armije uveliko dejstvuju kao odgovor na granatiranje od strane ukrajinskih snaga.

Vođa Luganska je takođe izdao slično saopštenje.

Prema izjavama zvaničnika iz Donjecka, Kijev je počeo da granatira sela duž linije fronta teškom artiljerijom u četvrtak, kao i da se baraž nastavio i tokom petka i subote. Sa druge strane, Kijev je optužio pobunjenike da su prekršili primirje više desetina puta u petak i da su granatirali više sela uz liniju fronta.

Aleksej Danilov, sekretar Ukrajinskog nacionalnog saveta odbrane, negirao je da Kijev planira da napadne dve Lugansk i Donjeck.

U strahu od dalje eskalacije, obe republike su najavile evakuisanje civila u Rusiju od petka.

pročitajte još

ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ

Autor: redportal.rs

#Agresija

#Kijev

#Kriza

#Mobilizacija

#Sukob

#Ukrajina

#donjeck

#granatiranje

#lugansk

#ofanziva

#opšta

#rat

#rusija