Šef diplomatije EU konstatuje da i dalje nema dokaza o povlačenju ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, izjavio je danas da je spreman da u slučaju dizanja nivoa agresije Rusije prema Ukrajini, Savjetu EU predloži paket "teških sankcija" koje su, prema njegovim rečima, već pripremljene u koordinaciji EU, SAD i drugih partnera.

- Ako dođe do agresije odmah ću sazvati Savet EU i predstaviti paket sankcija. Za to je potrebna jednoglasna odluka Saveta ministra EU, ali ja sam siguran da će nje biti - kaže Borelj.

Navodeći da će EU "delovati odlučno ako to bude zahtevao nivo agresije", šef diplomatije EU konstatuje da i dalje nema dokaza o povlačenju ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, ali da ima informacija o sve jačim sukobima na delovima granice.

- Posljednji podaci ukazuju na teške borbe, a primijetili smo i mnogo dezinformacija sa ruske strane kako bi se stvorila atmofera o navodnim napadima na Ruse u ovom delu Ukrajine. Uz poziv Dume da se prizna nezavisnost "republika" Donjecka i Luganska, dolazimo do situacije u kojoj smo sve više zabrinuti - kazao je Borelj.

Autor: redportal.rs

#Borelj

#EU

#rusija

#sankcije