Najveća koncentracija snaga Ruske Federacije u poslednjih 30 godina

Ruske snage će biti spremne da započnu invaziju na Ukrajinu u drugoj polovini februara navodi NATO članica Estonija. Čime se pomera već uzavrela debata o početku vojne akcije u sledeću nedelju.

U izjavi koja je objavljena u utorak, obaveštajna služba ove NATO članice je iznela svoje mišljenje o tome kada bi mogla početi vojna akcija:

Prema našim procenama i analizama, vojne snage Ruske Federacije će biti spremne da započnu vojnu operaciju protiv Ukrajine u drugoj polovini februara. Kada spremnost svih jedinica dostigne željenu borbenu gotovost, sve što nas deli od početka invazije je politička odluka.

Prema njihovim izvorima od jeseni prošle godine pa sve do prvih meseci 2022. Moskva je mobilisala oko 150.000 ljudi na granicu sa Ukrajinom, razmeštajući jedinice i operativne sisteme iz svih svojih vojnih oblasti - uključujući čak i jedinice sa dalekog istoka i iz svih 12 armija svojih vojnih snaga. Prema procenama, u pitanju najveća koncentracija oružanih snaga Ruske Federacije u poslednjih 30 godina.

Procene iz Estonije stižu nakon što su zapadni stručnjaci i zvaničnici dali procenu da se početak ofanzive očekuje 15. ili 16. februara.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo u utorak da su njene snage i jedinice završile sa svojim vežbama u Belorusiji i da su započete pripreme za povlačenje jedinica. Međutim, više zvaničnika na zapadu je ostalo sumnjičavo prema ovoj izjavi Moskve. Među njima i britanski premijer Boris Džonson koji je izjavio da je prema izvorima obaveštajne službe Velike Britanije invazija i dalje u igri.

Kremlj je više puta demantovao navode da priprema invaziju i fokusirao svoje napore da dobije bezbednosne garancije koje bi sprečile NATO da se dalje širi na istok i koje bi takođe sprečile raspoređivanje raketnih sistema na granici ili u blizini Ruske Federacije. Moskva takođe insistira da NATO treba da obustavi vojnu aktivnost na teritorijama bivših članica Varšavskog pakta koje su pristupile NATO savezu nakon 1997. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prethodno izjavio da je NATO alijansa obmanula Moskvu sa lažnim rečima o tome kako neće biti daljeg širenja na istok. Kako je naveo:

Ni centimetar na istok. Tako su nam rekli 1990, i vidite šta se dogodilo - prevarili su nas, bezobzirno i besčasno.

Autor: redportal.rs

#Armija

#Invazija

#NATO

#Procene

#Ruska Federacija

#Ukrajina

#februar

#napad

#ofanziva

#putin

#rusija

#trupe

#vladimir

#vojska