IEA navela da se jaz između ciljane i stvarne proizvodnje nafte povećao u januaru na 900.000 barela dnevno

Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici, grupa nazvana OPEK+, treba da smanje jaz između svoje stvarne i ciljane proizvodnje, poručio je danas šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

- Postoji znatna razlika između ciljeva koje su zemlje OPEK+ postavile u pogledu nivoa njihove proizvodnje i onoga što danas proizvode. Za OPEK+ će biti važno da smanji ovaj jaz i, nadamo se, obezbedi veće količine na tržištu - rekao je Birol na jednoj konferenciji u Rijadu, prestonici Saudijske Arabije, izveštava Rojters.

Proizvođači nafte iz OPEK+ grupe odlučili su prošle godine da od avgusta povećavaju proizvodnju za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca kako bi se postepeno vratili na nivo pumpanja pre kolapsa naftnog tržišta u proleće 2020, kada su uveli drastično ograničenje proizvodnje kako bi podržali cene.

Ipak, oni više puta u poslednjih nekoliko meseci nisu uspeli da ostvare ciljani nivo jer pojedine članice naftne alijanse imaju probleme sa obnavljanjem proizvodnje.

IEA je u svom poslednjem mesečnom izveštaju navela da se jaz između ciljane i stvarne proizvodnje nafte povećao u januaru na 900.000 barela dnevno.

Što se tiče cene "crnog zlata", evropska nafta Brent je noćas pala za 3,3 posto, posto je Rusija objavila delimično povlačenje svojih trupa u blizini granice Ukrajine, a u 2.53 sata po srednjoevropskom vremenu trgovana po ceni od 93,19 dolara za barel.

Autor: Tanjug

#Fatih Birol

#OPEC

#OPEK+