NAPOMENA: Portal REDPORTAL je 14. 02. 2022. godine objavio vest pod naslovom "GRČKI VOJNICI POGINULI NA GRANICI UKRAJINE I RUSIJE: Srbija uputila hitan apel svim svojim građanima". Analizom portala "Raskrinkavanje" utvrđeno je da se ne radi o vojnicima. Izvinjavamo se našim čitateljima na prenošenju ove dezinformacije.

Članak, koji je Redportal prenelo, nakon objave brojnih medija o ubijenim "grčkim vojnicima" , otkriveno je da je reč o dezinformaciji, objavila je platforma za utvrđivanje činjenica Raskrinkavanje.

U člancima pojedinih portala navodi se da je grčko ministarstvo spoljnih poslova objavilo da su stradala “dva njihova državljanina”, ali i da su se posvađali “grčki i ukrajinski vojnici” (1, 2). U svim pomenutim člancima, kao i u izvještajima drugih domaćih medija, izvor za ove tvrdnje je Reuters.

Tvrdnjom da je grčko ministarstvo spoljnih poslova objavilo da su u Ukrajini poginula dva vojnika i da su dva ranjena bavio se fact-checking portal FakeNews Tragač u analizi od 17. februara 2022. godine. Kako FakeNews Tragač objašnjava, ove tvrdnje nemaju utemeljenje u činjenicama.

Na zvaničnoj internet-stranici ministarstva spoljnih poslova Grčke vest o ovom incidentu objavljena je 14. februara 2022. godine. Poginule osobe opisane su kao “Grci iz dijaspore” (eng. Diaspora Greeks), a ne kao vojnici. U ovom saopštenju navodi se:

Suprotno objavama brojnih medija Reuters, zapravo, navodi da je reč o “grčkim iseljenicima”.

- Kako se u članku ovog medija od 14. februara 2022. godine ističe, u saopštenju ministarstva ne navodi se zašto su Grci bili u području linije razgraničenja u istočnoj Ukrajini, “ali zvaničnik/ca grčkog ministarstva spoljnih poslova rekao/la je da incident nema nikakve veze sa tekućim sukobom u regiji", piše platforma za utvrđivanje činjenica Raskrinkavanje.

Jasno je, dakle, da dvojica ubijenih i dvojica ranjenih nisu bili grčki vojnici. Shodno činjenicama, tvrdnju da su u Ukrajini ubijena dva grčka vojnika platfroma za utvrđivanje činjenica ocenila je kao dezinformaciju.

Autor: alo.rs

#Ukrajina

#Vojnici

#grčka

#rusija