Nema ništa od izbacivanja iz SWIFT sistema

Uklanjanje Rusije sa SWIFT međunarodnog platnog sistema nije tema razmatranja ni EU i ni SAD u okviru primerema za paket sankcija Ruskoj Federaciji za moguću nastupajuću invaziju na Ukrajinu.

Odustajanje od planova za uklanjanje Rusije sa liste učinjeno je pod pritiskom određenih članica EU, nije specifikovano koje su to države u pitanju.

Sankcije će biti primenjene samo u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

Kako se navodi sankcije su dizajnirane da pogode Rusiju, a posebno velike ruske banke ali bez drakonske mere isključivanja rusije iz SWIFT sistema (u okviru kog posluje preko 11.000 finansijskih institucija u preko 200 zemalja). To je učinjeno iz želje da se smanji kolateralna šteta, a da sankcije jako pogode Ruse pošto bi u suprotnom sankcije daleko jače pogodile Evropu.

Merama su se usprotivile i određene evropske banke koje su iznele realnost da bi uklanjanje Moske iz sistema rezultiralo time da dugovi koje Rusija ima zapadu ne bi mogli biti naplaćeni. Među pogođenima bi bile velike evropske banke UniCredit, RBI, Societe Generale, ING. Izbacivanjem Rusije iz SWIFT izgubili bi na milijarde dolara.

Autor: redportal.rs

#Dugovi

#Evropa

#Kriza

#SAD

#SVIFT

#Swift

#Ukrajina

#Zapad

#milijarde

#odustajanje

#rusija

#sankcije