Putin kaže da bi sve veće veze Ukrajine s Alijansom mogle od nje učiniti lansirnu rampu za NATO rakete usmerene na Rusiju

Ukrajina bi mogla odustati od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbjegla rat s Rusijom, preneo je BBC reči ambasadora te zemlje u Britaniji, što bi predstavljalo veliki ustupak Moskvi kao odgovor na povećanje broja ruskih trupa na svojim granicama.

Ambasador Vadim Pristajko rekao je za BBC da je Ukrajina spremna da bude "fleksibilna" u pogledu svog cilja da se pridruži atlantskom vojnom savezu, što je potez za koji je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi bio okidač za rat.

- Mogli bismo, posebno kada bi nam tako pretili, biti ucenjeni i terani na to - rekao je Pristaiko na pitanje da li Kijev može promeniti svoj stav o članstvu u NATO-u.

Ukrajina nije članica NATO-a, ali ima obećanje iz 2008. da će joj na kraju biti data prilika da se pridruži, što je korak koji bi doveo alijansu predvođenu SAD-om do granice Rusije.

Putin kaže da bi sve veće veze Ukrajine s Alijansom mogle od nje učiniti lansirnu rampu za NATO rakete usmerene na Rusiju. On kaže da Rusija treba da postavi "crvene linije" kako bi se to spriječilo.

Rusija je posljednjih sedmica premestila više od 100.000 vojnika i teškog naoružanja na udaljenosti od Ukrajine, što je navelo Sjedinjene Države i njihove saveznike iz NATO-a da upozore da bi invazija mogla biti neizbežna.

Autor: redportal.rs

#NATO

#Ukrajina

#Ukrajinski ambasador