Oko 80% Mađara je za članstvo svoje zemlje u 27-članom bloku.

Mađarski premijer Viktor Orban nagovestio je mogućnost da njegova zemlja napusti Evropsku uniju, što je prvi put da je pomenuo takav ishod, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj zakazane za 3. april, Orban je rekao da EU vodi "sveti rat, džihad" pod sloganom vladavine prava.

Istovremeno, Orban je svojim pristalicama u Budimpešti 12. februara poručio da EU treba da pokaže "toleranciju" prema Mađarskoj. U suprotnom, rekao je Orban, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem. Orban je u prošlosti više puta napadao, kako ih naziva, "birokrate u Briselu", ali se uzdržavao od pretnje da će otići.

Govorio je samo nekoliko dana pre nego što bi Evropski sud pravde (ECJ) sa sedištem u Luksemburgu trebalo da donese odluku o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodelu sredstava EU sa poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarska i Poljska podnijele su žalbu protiv mehanizma usvojenog u decembru 2020. kojim bi zemlje koje krše principe vladavine prava bile odsečene od sredstava iz zajedničkog budžeta EU. ESP bi svoju odluku trebalo da donese 16. februara.

Organi EU i organizacije za ljudska prava optužuju Orbana, koji je na čelu Mađarske od 2010. godine, za napad na demokratiju i vladavinu prava. Orban je osudio optužbe, rekavši: "Za njih je vladavina prava sredstvo kojim žele da nas umese u nešto što liči na njih".

Međutim, rekao je Orban, Mađarska je želela da zadrži EU na okupu "uprkos rastućoj kulturnoj otuđenosti". Zbog toga je Budimpešta u više navrata davala "ponude tolerancije" Briselu, rekao je on.

- Ne postoji drugo rešenje, samo tolerancija. Samo tako možemo da pronađemo zajednički put - nastavio je Orban.

Oko 80% Mađara je za članstvo svoje zemlje u 27-članom bloku. Orban se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom na predstojećim izborima, a istraživanja javnog mnjenja predviđaju tesnu trku.

Autor: redportal.rs

#EU

#Mađarska

#napuštanje

#obran