Kriza u Ukraini pokrenula naoružavanje zemalja u okruženju ⚔

Finska je potpisala ugovor vredan skoro 10 milijardi dollara sa SAD u kome se obavezala na kupovinu čak 64 najmodernija američka aviona f-35. Višenamenski stelt avioni, prepuni najmodernije tehnologije, će koštati do sada neutralnu Finsku oko 9,4 milijarde dolara.

Avionu neće uću u zvaničnu službu u finksim snagama još nekoliko godina. Prema finskim zvaničnicima prvi avioni se očekuju tek 2027. godine i zameniće prethodne avione finskog vazduhoplovstva F-18 Hornet.

Pored 64 aviona, po ugovoru američki Lockheed Martin će obezbediti održavanje aviona, rezervne delove i trenažu.

kako navodi Mikko Hutala, finski ambasador u SAD, kupovina aviona nije povezana sa trenutnim tenzijama u regionu i sa pogoršanjem odnosa između Rusije i zapada. Kako je sam rekao "to je deo našeg dugoročnog plana i nema nikakve veze sa trenutnom političkom situacijom".

Finska je odabrala F-35 od više ponuđenih opcija, od kojih su neki bili i Eurofighter Typhoon iz Velike Britanije i Dassault Rafale iz Francuske.

Uprkos ovom potezu u januaru je premijer Sana Marin rekla da Vlada nema nikakve planove da se pridruži NATO savezu, ali da zadržava sebi pravo da to učini ako želi.

Autor: redportal.rs

#F-35

#Finska

#Kriza

#NATO

#SAD

#Ukrajina

#kupovina

#naoružavanje

#stelt

#stelth

#vojska