Vojnici će vežbati odbranu od strane agresije, terorizma i kako da zaštite interese Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija započele su juče zajedničku vojnu vežbu "Saveznička odlučnost 2022" u trenutku kada su tenzije na rusko-ukrajinskoj granici u kritičnom trenutku.

Vežbe se održavaju na pet poligona i četiri aerodroma na teritoriji Belorusije i trajaće 10 dana, odnosno do 20. februara. U okviru vojnih manevara biće uvežbavane vojne akcije koje bi mogle da budu od koristi Rusiji u eventualnom sukobu sa Ukrajinom.

Vojnici će vežbati odbranu od strane agresije, terorizma i kako da zaštite interese Rusije i Belorusije. Rusija je mobilisala više od 30.000 vojnika, dva bataljona raketnih sistema S-400 i brojne borbene avione. Satelitski snimci pokazuju da je velika količina ruske vojne opreme premeštena na poligone u blizini granice sa Ukrajinom.

Takođe u januaru, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je protivvazdušni sistem Pancir-S prebačen u Belorusiju. Sistem Pancir-S obuhvata 12 borbenih vozila, od kojih svako može da nosi 12 protivvazdušnih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima.

Poligoni se nalaze na oko 210 km od ukrajinske prestonice Kijeva, a još više zabrinjava činjenica da bi se ovi poligoni mogli koristiti kao položaji za strateški napad. To znači da je Rusija time dobila još jednu frontalnu borbenu poziciju sa koje može da napadne Ukrajinu.

Ovakva situacija sugeriše da Putin neće ispuniti obećanje koje je dao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu – da garantuje da će povući sve trupe i opremu po završetku vežbi 20. februara.

Ovakve akcije treba direktno da odobri predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, jer se borbeni sistemi nalaze na njenoj teritoriji. Ali može se zaključiti da će Lukašenko rado ustupiti teritoriju svom dugogodišnjem savezniku Putinu, jer nikada neće moći da "vrati" dug prema njemu. Mnogi kažu da će Lukašenko čak predati belorusku vojnu opremu ruskom predsedniku.

Odobravanje vežbi, pre svega, šalje poruku da je Lukašenko snažan lojalan saveznik Putina po pitanju njegove politike prema Ukrajini.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#S-400

#Tenkovi

#Zapad

#rusija

#vojne vežbe