Рazvoj ruskih međubankarskih novčanih transfera, koji omogućava besplatne i momentalne transakcije, doveo je do smanjenja slanja novca unutar zemlje preko Vestern Juniona

Američka kompanija Vestern Junion (VU) obustaviće od 1. aprila uslugu internih transfera novca unutar Rusije zbog sve veće konkurencije u tom segmentu poslovanja na ruskom tržištu, i umesto toga će se fokusirati na prekogranično poslovanje.

– Od 1. aprila 2022, Vestern Junion prekida interne transfere novca u Rusiji. Kompanija će se fokusirati na razvoj tradicionalno traženih usluga međunarodnih transfera novca - naveo je VU u saopštenju.

Ova kompanija je prisutna u Rusiji više od 30 godina, a razvoj ruskih međubankarskih novčanih transfera, koji omogućava besplatne i momentalne transakcije, doveo je do smanjenja slanja novca unutar zemlje preko Vestern Juniona.

Ruski dnevnik RBC je prvi izvestio o odluci američke kompanije, pozivajući se na pismo Vestern Juniona bankama u kojem se navodi da će prestati s pružanjem te usluge zbog niske potražnje za internim ruskim transferima novca. Odluka je doneta usled sve popularnijih međubankarskih transfera korišćenjem broja mobilnog telefona u Rusiji, dodaje se dalje.

Pored toga, najveći ruski kreditor, Sberbanka, saopštio je prošle nedelje da je pokrenuo uslugu transfera novca preko kineskog Alipeja putem korišćenja brojeva telefona, koja omogućava prekogranične transakcije u više od 30 zemalja. Druge ruske banke, poput banke Tinkof koja posluje samo onlajn, takođe nude slične usluge.

Autor: redportal.rs

#Banke

#Vestern Junion

#novac

#poslovanje

#rusija