Pokušaj ubistva Dbeiba mogao bi da pogorša krizu oko kontrole nad Libijom

Abdul Hamid al Dbeiba, predsednik Vlade nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, preživeo je atentat, objavio je Rojters pozivajući se na izvore u Libiji.

Napadači su u rano jutros ispalili više hitaca u automobil libijskog premijera, ali je on pobegao nepovređen, rekao je njemu blizak izvor, usred intenzivnih frakcijskih prepirki oko kontrole nad vladom.

Izvor je Rojtersa rekao da se incident dogodio dok se Dbeiba vraćao kući, opisujući to kao jasan pokušaj ubistva, ali su napadači pobegli, a pokrenuta je istraga.

Ako bude potvrđeno, pokušaj ubistva Dbeiba mogao bi da pogorša krizu oko kontrole nad Libijom nakon što je rekao da će ignorisati glasanje koje je parlament sa istoka zemlje zakazao kasnije u četvrtak da ga zameni. Oružane snage su poslednjih nedelja mobilisale više boraca i opreme u prestonici, što je izazvalo bojazan da bi politička kriza mogla da izazove borbe.

Libija je imala malo mira i stabilnosti od pobune protiv Moamera Gadafija 2011. koju podržava NATO, a 2014. se podelila između zaraćenih frakcija na istoku i zapadu. Dbeiba je postavljen u martu za šefa Vlade nacionalnog jedinstva (GNU), koju podržavaju UN, koja je trebala da ujedini podeljene institucije zemlje i nadgleda izbore u decembru kao deo mirovnog procesa.

Suparničke frakcije su se borile za poziciju nakon što se izborni proces raspao usred sporova oko pravila, uključujući i legitimnost Dbeibove kandidature za predsednika nakon što je obećao da se neće kandidovati.

Parlament, koji je uglavnom podržavao istočne snage tokom građanskog rata, proglasio je GNU nevažećim i u četvrtak će održati glasanje o imenovanju novog premijera koji će formirati drugu vladu. Dbeiba u govoru ove sedmice rekao da će predati vlast tek nakon izbora, a savetnik UN-a za Libija i zapadne zemlje su rekle da nastavljaju da priznaju GNU.

Parlament je ove nedelje saopštio da ove godine neće biti održani izbori, nakon što su on i još jedno političko telo izmenili privremeni ustav zemlje, uznemirujući mnoge Libijce koji su se registrovali za glasanje. Potez parlamenta da izabere novog premijera mogao bi da dovede do povratka na situaciju pre nego što je uspostavljena Dbeibahova vlada jedinstva, sa paralelnim administracijama koje žele da vladaju Libijom iz različitih gradova

Autor: redportal.rs

#Abdul Hamid al Dbeiba

#Libija

#atentat

#premijer