Mere protiv koronavirusa usporavaju ekonomiju 😑

Koronavirus odneo je gotovo 1.400.000 života u svetu, drugi talas donosi mnogo više zaraženih nego prvi, globalna trka oko vakcina je uveliko u toku, a svetske ekonomije su u velikom padu. Primera radi, oko 40.000.000 ljudi je izgubilo posao u Sjedinjenim Državama zbog restriktivnih mera protiv pandemije koronavirusa.

Pad BDP-a kod najvećih svetskih ekonomija se meri dvocifrenim procentima što osete svi, a kako je globalna ekonomija povezana, sa smanjenim prihodima, opada kupovna moć običnog čoveka. Firme ostvaruju manje prihode, ne isplati im se da imaju toliki broj zaposlenih i onda dolazi do otpuštanja što je uvod u veliku ekonomsku krizu.

Takav primer je aktuelan i u Beču, gde vlasnici specijalizovanih prodavnica sportske opreme u austrijskim turističkim centrima sve su zabrinutiji s obzirom da za 40% njih preti opasnost da neće "preživeti" zimu zbog mera protiv širenja koronavirusa.

Glasine o zatvaranju određenih lanaca pojavile su se i u Srbiji, gde navodno kompanija Zara planira da zatvori nekoliko prodavnica u Srbiji i prebaci svoju politiku na onlajn poslovanje. Ubrzo je stigao demanti ove kompanije, na sreću brojnih ljubitelja ovog brenda, a pre svega na ogromnu radost velikog broja zaposlenih u ovim prodavnicama.

pročitajte još

ZARA SE ZATVARA 😱

Pre samog izbijanja pandemije koronavirusa, svoje prodavnice u Srbiji je zatvorio Mango iz jednostavnog razloga - online poslovanje je višestruko jeftinije za kompaniju. Ova kompanija je u Sjedinjenim Državama još 2015. godine zatvorila više od 450 prodavnica.

Ostaje nam da se nadamo da će koronavirus biti poražen, i to što pre.

Autor: Redportal.rs / Tanjug

#Oprema

#Sport