Vakcinisan sam, ali sam protiv prisiljavanja ljudi, rekao je jedan od demonstranata

Kolona kamiona i prikolica blokirala je danas ulice oko parlamenta Velington u znak protesta zbog zdravstvenih mera koje je uveo Covid-19, po primeru višednevne blokade u kanadskoj prestonici Otavi.

Vakcinisan sam, ali sam protiv prisiljavanja ljudi, rekao je jedan od demonstranata. Na vozilima se mogu videti poruke poput "Vratite nam slobodu" i "Prinuda nije pristanak". Protest je protekao mirno, a policija je saopštila da nije bilo hapšenja ili većih incidenata.

IZVOR: YT/Stuff

Premijerka Džasinda Ardern rekla je da ne planira da razgovara sa demonstrantima. Ona je napomenula da većina Novozelanđana podržava vladin program vakcinacije.

- Čak 96% Novozelanđana je vakcinisano, što nam omogućava da danas živimo sa manje ograničenja zahvaljujući obezbeđenoj zaštiti - rekao je Ardern.

Na Novom Zelandu, vakcinacija protiv Covid-19 je obavezna za ljude koji rade u sektorima kao što su zdravstvo, policija, obrazovanje i odbrana.

Kolona kamiona i prikolica u Velingtonu napravljena je po uzoru na Otavi, koju je Konvoj slobode paralisao 11 dana. Pokret, koji je počeo kao protest protiv obavezne vakcinacije vozača kamiona koji prelaze granicu, pretvorio se u skup protiv zdravstvenih mera i premijera Džastina Trudoa.

Autor: redportal.rs

#Anti-kovid

#Vakcina

#novi zeland

#protesti