Prema bazi podataka kompanije za kriptoanalitiku CoinGecko, Tesla poseduje 48.000 bitkoina

Tržišna vrednost bitkoina koje drži kompanija Tesla iznosila je 31. decembra prošle godine 1,99 milijardi dolara, otkriva se u godišnjem podnesku proizvođača električnih vozila dostavljenom danas američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Foto: Pixabay.com

Prema podacima iz podneska, Tesla je prošle godine zabeležila približno 101 milion dolara gubitaka zbog obezvređenja ove digitalne valute koja su rezultat promena vrednosti bitkoina, ali i dobitak od 128 miliona dolara od nekih prodaja bitkoina, prenosi Raša tudej (RT).

Kompanija je par meseci prihvatala ovu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja za kupovinu nekih njenih proizvoda, ali je od toga odustala zbog zabrinutosti za životnu sredinu, jer rudarenje bitkoina troši ogromnu količinu električne energije koja se i dalje najvećim delom proizvodi iz fosilnih goriva, što posledično povećava emisiju gasova s efektom staklene bašte.

Tesla je u prvom kvartalu 2021. godine uložila ukupno 1,5 milijardi dolara u kupovinu bitkoina. U tadašnjem podnesku nisu navedeni datumi kupovine, ali je tokom tog perioda cena ove digitalne valute fluktuirala između 29.405 dolara početkom januara i 61.177 dolara sredinom marta. Poslednjeg dana prošle godine cena bitkoina je oscilirala između 45.700 i 48.500 dolara.

Foto: Unsplash.com/André François McKenzie / @silverhousehd

Prema bazi podataka kompanije za kriptoanalitiku CoinGecko, Tesla poseduje 48.000 bitkoina.

Tesla je drugi u korporativnom svetu po količini bitkoina kojima raspolaže, a prvo mesto drži proizvođač poslovnih softvera MajkroStratedži sa sedištem u Virdžiniji, koji poseduje više od 121.000 bitkoina u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, prema KoinGekou.

Autor: Tanjug

#2 milijarde dolara

#Tesla

#bitkoin

#vrednost