Samo tri vladara u svetskoj istoriji vladala su duže od 70 godina

U nedelju će kraljica Elizabeta II postati prva britanska vladarica koja će sedeti na prestolu posle 70 godina, čime počinje njena platinasta godina jubileja.

Njena vladavina počela je sa 25 godina i od tada je postala jedini stalni akter u periodu brzih društvenih i političkih promena i glava moderne Britanije. Istorijski datum neće biti obeležen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica nasamo proslavlja godišnjicu smrti svog muža.

Ali četiri dana svečanosti su zakazana za početak juna, uključujući vojnu paradu, koncert, ulične proslave, masovni piknik i "takmičenje platinastog pudinga". Za obeležavanje godišnjice napravljene su posebne, posebne kovanice. Nakon smrti supruga Filipa u aprilu prošle godine, kraljica se vratila u javni život i funkciju, uključujući prijem svetskih lidera na samitu G7 u Kornvolu, u jugozapadnoj Engleskoj.

Ali po savetu lekara, nakon što je u oktobru provela noć u bolnici, povukla se u zamak Vindzor i imala samo nekoliko javnih pojavljivanja. Poslednji put je to učinila pre više od mesec dana u svojoj (snimljenoj) godišnjoj božićnoj poslanici, kada je odala poštu pokojnom suprugu, sa kojim je u braku 73 godine.

Samo tri vladara u svetskoj istoriji vladala su duže od 70 godina. Francuski "kralj sunca" Luj XIV vladao je 72 godine i 110 dana od 1643. do 1715. Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej bio je na tronu 70 godina i 126 dana od 1946. do 2016. godine.

Autor: redportal.rs

#Kraljica Elizabeta

#Velika Britanija

#vladavina