Soroš je svoj govor u Huverovom institutu završio pozivom na promenu režima u Kini

Osnivač Fondacije za otvoreno društvo, američki milijarder Džordž Soroš, pozvao je na smenu kineskog predsednika Si Đinpinga.

Soroš je uporedio predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. sa Olimpijskim igrama 1936. u nacističkoj Nemačkoj. Američki milijarder nazvao je Kinu "najmoćnijom autoritarnom državom na svetu" i "najvećom pretnjom otvorenim društvima današnjice".

Soroš tvrdi da će Kina, kao i Nemačka 1936. godine, pokušati da iskoristi spektakl predstojeće Olimpijade u Pekingu da ostvari propagandnu pobedu za svoj sistem stroge kontrole.

On je Sija nazvao "istinskim vernikom u komunizam", za razliku od bivšeg kineskog lidera Deng Sjaopinga, koji je uveo reforme slobodnog tržišta i upozorio da su "Mao Cedong i Vladimir Lenjin njegovi idoli". Soroš je svoj govor u Huverovom institutu završio pozivom na promenu režima u Kini. On je rekao da se nada da bi Si Đinpinga mogao da zameni neko manje represivan.

- Ovo će ukloniti najveću pretnju sa kojom se danas suočavaju otvorena društva i ona treba da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu Kinu da se kreće u željenom pravcu - rekao je Soroš.

Autor: redportal.rs

#Džordž Soroš

#Si Đinping

#kina

#kritika

#otvoreno društvo