On je upozorio da ne bi trebalo da se intenzivira retorika iz vremena Hladnog rata

Mirno rešavanje zastoja u odnosima Rusije i Ukrajine i uz pomoć dijaloga je u interesu Mađarske, izjavio je danas mađarski ministar odbrane Tibor Benko i dodao da "nema potrebe da NATO kontingent od 1.000 vojnika bude stacioniran u Mađarskoj". On je upozorio da ne bi trebalo da se intenzivira retorika iz vremena Hladnog rata.

Mađarski ministar odbrane je, govoreći o nedavnom zahtevu za stacioniranje NATO trupa u Mađarskoj, rekao da su mađarske oružane snage prošle kroz sveobuhvatni program razvoja od 2017. godine, što je rezultiralo "snažnim odbrambenih sposobnostima" koje je NATO priznao, prenosi mađarska agencija MTI.

- Zato kažemo da nema potrebe da NATO kontingent od 1.000 vojnika bude stacioniran u Mađarskoj - poručio je Benko.

U aktuelnim uslovima, kako dodaje, mađarske oružane snage imaju zadatak da obezbede mir i bezbednost u zemlji i regionu, a ne da "demonstriraju silu koja bi izazvala strah i uznemirenost ljudi".

Pozivajući se na jučerašnji razgovor sa britanskim kolegom Benom Volasom, Benko je rekao da je Volas pohvalio standard i profesionalizam mađarskih oružanih snaga i složio se s tim da nema potrebe za nuđenjem dodatnih trupa Mađarskoj.

Odgovarajući na izjavu poslanice Agneš Vadai iz opozicione Demokratske koalicije koja je ministra odbrane nazvala "oruđem ruskih dezinformacija", Benko je izjavio da je mađarska vlada uvek odbacivala ideju o stacioniranju stranih snaga u zemlji.

- Uznemiriti ljude u trenutku kada se formira oružani sukob (u blizini) nije u redu - poručio je Benko.

Autor: redportal.rs

#Mađarska

#NATO

#Tibor Benko