Traže da im se vrati blago koje su izgubili pre 75 godina

Bivša italijanska kraljevska porodica traži od zemlje da vrati dragocenosti, nakit i krunu, za koje se procenjuje da vrede 300 miliona evra ili oko 335 miliona dolara.

Porodica - poznata i kao Kraljevska kuća Savoja - izgubila je svoju kolekciju tijara, minđuša, ogrlica i broševa kada je monarhija ukinuta 1946. godine. Od tada je nakit pohranjen u trezoru Banke Italije u Rimu.

U utorak je održan posrednički sastanak između predstavnika Banke Italije i advokata Savojske kuće, koji se pokazao neubedljivim. Prema izveštajima sa sastanka, banka će verovatno odložiti zahtev kraljevske porodice vladi.

- Italija treba da uradi ono što je ispravno i da vrati nakit mojoj porodici. Novčana vrednost nakita nas ne zanima. Ono što je važnije je istorijska i sentimentalna vrednost koju imaju za porodicu - rekao je princ Emanuele Filiberto od Savoje.

Princ Emanuel je dodao da dok druge nacije drže svoj nakit izložen, kao što je Britanija koja drži krune i nakit u Londonskom tornju, to nikada nije bio slučaj sa Italijom.

- Italija je jedina republika na svetu u kojoj je privatna imovina bivše kraljevske porodice i dalje u rukama države. Šteta. Čak su i Rusija i Jugoslavija vratile privatnu imovinu svojim kraljevskim članovima - rekao je on.

Princ Emanuel je unuk poslednjeg kralja Italije i smatra se slavnom ličnošću u zemlji. Princ je ranije rekao da je proveo prvih 30 godina svog života u egzilu nakon što je italijanska vlada zabranila muškim naslednicima da se vrate u zemlju. Zabrana je konačno ukinuta 2002. godine.

Autor: redportal.rs

#dragulji

#italijanska kraljevska porodica

#kruna