Osuda došla uoči Dana sećanja na holokaust

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je, uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta koji se sutra obeležava, oštro osudio oživljavanje antisemitizma i pozvao ljude širom sveta da "čvrsto stanu protiv mržnje i netrpeljivosti bilo gde i svuda".

Gutereš je na komemoraciji žrtvama nacističkog holokausta u Park Ist sinagogi u Njujorku, ceremoniji koja je ove godine održana virtuelno zbog pandemije kovida-19, poručio da ga je uznemirilo kada je saznao da je jedva polovina odraslih širom sveta čula za holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, kao i milioni pripadnika drugih nacija tokom Drugog svetskog rata, prenosi agencija AP.

Gutereš je naglasio da je nedostatak znanja među mladim generacijama "još gori".

- Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Vlade svuda imaju odgovornost da podučavaju o užasima holokausta - izjavio je Gutereš.

Generalna skupština UN-a usvojila je u novembru 2005. godine rezoluciju kojom se uspostavlja godišnja komemoracija i izabrala 27. januar, dan kada su nacistički koncentracioni logor u Aušvic-Birkenauu oslobodile trupe Sovjetskog Saveza 1945. godine.

Gutereš je izjavio da su nakon porasta antisemitizma - "najstarijeg oblika mržnje i predrasuda" - usledili novi izveštaji o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, skrnavljenju jevrejskih groblja, vandalizovanju sinagoga i prošlonedeljnog uzimanja talaca u sinagogi u Kolivilu u Teksasu.

Generalni sekretar UN-a je pozdravio rezoluciju koju je 20. januara usvojila Generalna skupština UN-a kojom se osuđuje svako poricanje holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da "preduzmu aktivne mere u borbi protiv antisemitizma i poricanja ili iskrivljavanja holokausta".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#27. januar

#Generalni sekretar

#UN

#antisemitizam

#dan sećanja na holokaust

#gutereš

#holokaust