Krim je trajno izgubljena teritorija za Ukrajince, tvrdi visoki nemački oficir

Bivši visoki general NATO iz Nemačke Harald Kujat, povodom aktuelne situacije u Ukrajini, kaže da treba biti iskren sa tom zemljom i jasno reći da nema izglede na članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi.

Prema njegovim rečima, to bi celu situaciju značajno relaksiralo.

Kujat, nekadašnji oficir nemačke vojne avijacije, za dnevnik "Velt" je rekao da ne razume zaprepašćenje zbog izjave sada već bivšeg šefa nemačke mornarice Kaj-Ahima Šenbaha, koji je smenjen, jer je rekao da se Krim više nikada neće vratiti Ukrajini i da Vladimir Putin želi razgovore uz poštovanje.

Kujat je objasnio da je Šenbah samo izneo američki stav i da nije počinio ništa što je trebalo kazniti smenom.

Bivši general NATO kaže i da je, što se Krima tiče, ta teritorija, suprotno međunarodnom pravu anektirana Rusiji, pa je Šenbah samo procenio pitanje da li se Krim može vratiti Ukrajini.

- Očigledno je da Krim može da se vrati Ukrajini samo ako bude bilo rata protiv Rusije i zapad ili SAD pobede u tom ratu. Međutim, SAD neće voditi rat sa drugom nuklearnom silom. Predsednik SAD Džozef Bajden je to odbio čak i u slučaju napada na Ukrajinu - kaže nemački general Kujat.

On je ukazao i da nijedan član nemačke vlade do sada nije rekao da je spreman da vojno vrati Krim.

Kujat podržava deeskalirajući ton, kao i odluku Nemačke da neće biti isporuke oružja Ukrajini.

Prema njegovim rečima smatrati da isporuka oružja može biti neka vrsta zastrašivanja ne odgovara realnosti, pošto zapad nikada neće biti u stanju da naoruža Ukrajinu do te mere da može odvratiti Rusiju od napada.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Donbas

#NATO

#Ukrajina

#rusija