Bajden izjavio da će Rusija platiti ogromnu cenu, plan rasporeda i preko 50.000 vojnika u slučaju eskalacije krize

Američki predsednik Džo Bajden razmatra premeštanje trupa, aviona, nosača aviona i brodova u Baltik i istočnu Evropu kao meru odvraćanja Rusije od invazije na Ukrajinu.

Citirajući anonimne izvore, The New York Times tvrdi da Bela kuća trenutno priprema plan premštanja i pozicioniranja od hiljadu do pet hiljada ljudi, sa potencijalom da taj broj poveća preko 10 puta u slučaju pogoršanja situacije. Opcije i planovi su, kako se navodi, predstavljeni predsedniku SAD u subotu na sastanku u Kep Dejvidu. Očekuje se da će predsednik doneti odluku ove nedelje.

Planovi za raspoređivanje američkih snaga stižu nakon optužbi da je Rusija rasporedila preko 100.000 vojnika i vojne opreme uz granicu sa Ukrajinom, zbog čega mnogi veruju da invazija može početi svakog trenutka. Kremlj je odbio sve navode da priprema invaziju, ističući da ima pravo da pomera svoje jedinice na svojoj teritoriji kako želi.

Nije bilo pominjanja eventualnog raspoređivanja američkih snaga u Ukrajini.

Zapad, uključujući SAD, upozorio je Moskvu na nesagledive posledice ako se odluči na invaziju Ukrajine. Posledice koje uključuju i teške sankcije koje će obogaljiti rusku ekonomiju. Prošle nedelje predsednik Džo Bajden priznao je da postoje razlike među saveznicima koji je najbolji način da se pritisne Moska, ali je obećao da SAD i saveznici uspostaviti teške sankcije i stvoriti Rusiji i ruskoj ekonomiji ogromnu štetu.

Kako je izjavio predsednik Bajden:

Nije kao da imaju (Rusi) neki dobar izbor. ovo nikako neće biti jedna lagana šetnja za Rusiju. Vojno, imaju enormnu premoć nad Ukrajinom, ali će platiti ogromnu cenu.

Autor: redportal.rs

#100.000 ruskih vojnika

#Avijacija

#Baltik

#Ekonomija

#Invazija

#Istočna Evropa

#Mornarica

#Nosači aviona

#Nove trupe

#Raspored trupa SAD

#SAD

#Ukrajina

#Zapad

#bajden

#džo bajden

#ogromna cena

#ojska

#rat ukrajina

#sankcije