Šef SZO Evropa navodi da omikron može biti kraj svega

Kako je naveo juče Hans Kluge, direktor SZO Evropa, izgleda da se nazire kraj pandemije - uprkos rekordnom nivou zaraženih u Evropi:

Vrlo je moguće da se cela Evropa kreće ka nečemu što možemo nazvati završna faza pandemije.

Takođe, dodao je da je omikron varijanta virusa COVID-19, koja je zaraženima daje slabije simptome, može inficirati i do 60% stanovništva Evrope do marta ove godine. Kako je Kluge objasnio:

Nekoliko nedelje, pa čak i meseci, postojaće globalni imunitet što usled vakcine, što usled preležane infekcije. Predviđamo da će nastati zatišje pre no što se COVID-19 ponovo vrati krajem godine, ali ne obavezno u formi pandemije.

Ipak, Kluge je ponovio da moramo biti oprezni i da je koronavirus podosta nepredvidiv. Dodao je da je prioritet stabilizovanje pandemije.

Na kraju, osvrnuo se i na stanje vakcinacije širom Evrope, gde je istakao da one drastično variraju od zemlje do zemlje i idu u rasponu od 25% pa sve do 95% stanovništva:

Stabilizovanje pandemije znači da zdravstveni sistem nije više poptuno preplavljen i može da nastavi sa svojim standardnim funkcionisanjem i pružanjem svih usluga građanima. Posebno pacijentima obolelima od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i rutinske imunizacije.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Evropa

#Omikron

#SZO

#Svetska zdravstvena organizacija

#covid 19

#korona

#koronavirus

#pandemija