Demonstranti koji podržavaju trupe zapalili su sedište vladajuće partije

Predsednika Burkine Faso Roha Kaborea uhapsile su pobunjeničke snage, rekli su za Rojters bezbednosni izvori i zapadnoafrički diplomata.

Ovaj razvoj događaja usledio je nakon intenzivne pucnjave koja se čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagadugu. Pucnjava se čula i u nekoliko kasarni u Uagaduguu, a vojnici su zahtevali uklanjanje vojskovođa i više sredstava u borbi protiv militanata, prenosi Bi-Bi-Si.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške trupama, primoravajući vlasti da uvedu noćni policijski čas. Demonstranti koji podržavaju trupe zapalili su sedište vladajuće partije, a pucnji su se čuli u vojnim kampovima zapadno i južno od prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

U televizijskom obraćanju naciji, ministar odbrane Bartelemi Simpore rekao je da je bilo "lokalizovanih, ograničenih" incidenata "u nekoliko kasarni" i da nijedna od "republičkih institucija" nije bila meta. Kabore, bivši bankar i premijer, postao je predsednik nakon pobede na izborima 2015. godine.

Autor: redportal.rs

#Predsednik

#burkina faso

#hapšenje

#vojska