Ovo sigurno niste znali

Koronavirus i dalje drži planetu u šaci, i dok svi pričaju o omikron soju, stručnjaci apeluju da delta i te kako još uvek pokazuje aktivnost i da je moguće zaraziti se ovim "starijim" sojem koji daje težu kliničku sliku.

Simptomi delte i omikrona se razlikuju, ali kao da su svi zaboravili na delta soj, koji je i dalje aktivan, i dalje zaražava ljude, a izaziva težu bolest od omikron soja.

Kineski naučnici izdvojili su zato simptom koji su mnogi hospitalizovani pacijenti prijavili kao prvi znak da nešto nije u redu - nije ni kašalj ni temperatura!

Tim naučnika u kineskoj bolnici Tongdži objavio je da su problemi sa gastrointestinalnim traktom, kao što su mučnina i povraćanje, bili prve kliničke manifestacije kod inficiranih pacijenata.

Korona je sistemska bolest, a virus može napasti organe za disanje, ali i sistem za varenje, jer se receptor za koji se virus vezuje u velikoj meri nalazi u epitelu digestivnog trakta.

Simptomi kao što su mučnina i povraćanje, koje biste pre povezali sa trovanjem hranom ili konzumiranjem namirnice koja vam nije prijala, mogu biti znak infekcije kovidom. Pojaviće se 2 do 14 dana nakon rizičnog kontakta, zbog čega je važno da se testirate ako ste u međuvremenu saznali da neko s kim ste proveli vreme ima koronavirus.

Autor: Mondo / redportal.rs

#korona

#koronavirus

#simptomi