U međuvremenu, administracija Džoa Bajdena objavila je da priprema dodatnu vojnu pomoć odbrambenog karaktera za Ukrajinu u iznosu od 200 miliona dolara

Tokom posete Kijevu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da „Rusija može da izvrši invaziju na Ukrajinu praktično bez upozorenja“.

- Mi smo u fazi u kojoj Rusija svakog trenutka može da napadne Ukrajinu - rekao je on. On je dodao da će SAD nastaviti da se spremaju za drugačiji ishod ukoliko Moskva odluči da pribegne novoj vojnoj agresiji u Ukrajini.

U međuvremenu, administracija Džoa Bajdena objavila je da priprema dodatnu vojnu pomoć odbrambenog karaktera za Ukrajinu u iznosu od 200 miliona dolara. Uoči posete ukrajinskog državnog sekretara, dvostranačka kongresna delegacija je takođe posetila Kijev kako bi izrazila podršku zemlji usred konfrontacije sa Rusijom.

Blinken i kongresmeni imali su odvojene sastanke sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Sjedinjene Američke Države su ovom prilikom ponovile svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvale da se diplomatiji pruži šansa.

Blinken je ove nedelje najavio sastanak u Ženevi sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom radi daljih razgovora u pokušaju da se smanje tenzije. Rusija je u međuvremenu nastavila da povećava svoje vojno prisustvo oko Ukrajine raspoređivanjem trupa u Belorusiji.

Ejmi Klobušar, demokratska senatorka iz Minesote, rekla je za Glas Amerike da se Rusija suočava sa sankcijama ako napadne Ukrajinu.

- Među nama su demokrate i republikanci izuzetno različitih političkih stavova, koji podržavaju Ukrajinu. Ako Vladimir Putin odluči da krene tim izdajničkim antidemokratskim putem invazije na ovu zemlju, to će izazvati oštre i brze sankcije -rekla je ona.

Kevin Kramer, republikanski senator iz Severne Dakote, rekao je da "Sjedinjene Države neće sedeti skrštenih ruku, ostajući posmatrač ako se nešto desi.

Želimo da to sprečimo. Želimo da budemo odvraćajući faktor - rekao je Kramer

Autor: redportal.rs

#Entoni Blinken

#SAD

#Ukrajina

#rusija