NATO zvaničnici upozoravaju da će Alijansa raditi na tome da postavi Moskvu u slabiji strategijski položaj

Kako je naveo u nedelju visoki zvaničnik Bele kuće, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, SAD će brzo pokrenuti set akcija osmišljenih da oštete strateški položaj Moskve i da naude njenoj ekonomiji.

Savetnik za Državnu bezbednost Džejk Sulivan izjavio je u Vašingtonu da je u stalnom kontaktu sa saveznicima i partnerima i da aktivno se razmatraju svi odgovori na mogući ruski napad.

Samo prošle nedelje Salivan je optužio Moskvu da se sprema da napravi lažan pretekst za rat, nakon postavljanja preko 100.000 vojnika uz granicu sa Ukraijinom. Kasnije je CNN izbacio vest da je u istočnom delu zemlje ubačena grupa ruskih operativaca sa ciljem da orkestrira lažan napad na Rusiju čime bi bio dobijen razlog za intervenciju.

Kako je rekao Salivan:

Spremni smo na sve mogućnosti, kao i na mogućnost da Rusija odabere opciju diplomatije. Apsolutno smo spremni i sinhronizovani sa našim saveznicima i partnerima. Ali ako Rusija želi da krene putem invazije i eskalacije, spremni smo i za takvu opciju, imamo spreman odgovor koji će u korenu iseći bilo kakav benefit njihove strateške pozicije.

Kako navodi Salivan, SAD i NATO radi na stvaranju scenarija gde će Alijansa izaći kao pobednik, dok će Rusija biti u slabijij strateškoj poziciji:

Ako Rusija krene, preduzećemo mere koje će ciljati njihovu ekonomiju, koje će ciljati njihove strateške interese u Evropi i koje pojačavaju unutrašnju koheziju i solidarnost NATO.

Prošle nedelje, grupa senatora SAD iz Demokratske partije predložila je zakon tj. skup mera koje će stupiti na snagu u slučaju ruske invazije na Ukrajinu. Između ostalih stvari, zakon predlaže uvođenje sankcija Vladimitu Putinu i premijeru Mihailu Mašuštinu, Takođe, zakon vilja ruske banke i druge oblasti industrije.

pročitajte još

VOZIO 163 NA SAT 😨

Autor: redportal.rs

#Bela kuća

#SAD

#Ukrajina

#rat

#reakcija

#rusija

#sankcije