Prema Čejnalizisu, hakeri iz ove zemlje su tokom prošle godine prisvojili oko 395 miliona dolara

Krajem pretprošle i tokom cele prošle godine bili smo svedoci naglog skoka vrednosti kriptovaluta, ponajviše najpopularnijeg bitkoina i eterijuma, koji su samo tokom prošle godine skočili u vrednosti za 60, odnosno 80 odsto.

Stoga i ne čudi što su se mnogi pojedinci, ali i organizacije bacile u poslove pokušaja krađa ovih valuta prilikom raznih transakcija. Međutim, prema platformi Čejnalizis (Chainalisis) koji se bavi blockchain transkacijama, i čitava jedna država je stala iza takvog jednog projekta, ili nita projekata.

Reč je, naravno, o zloglasnim hakerima iz Severne Koreje, koji su po procenama ove kuće tokom 2021. raznim mahinacijama ostali dobri za celih 395 miliona dolara. Nije loša cifra na ovu krizu, zar ne? 💸 Cifra ni malo nije mala, a prema njihovim rečima, hakeri iz ove zemlje su u 5 godina na slične načine ukrali preko milijardu i po dolara.

Foto: NKNews/NZ

- Možemo reći da su bili izuzetno uspešni toko 2021. godine - rekla je Erin Plante, inače šef istraživačkog odeljenja u ovoj kompaniji.

Prema njenim rečima, iako su neke zemlje, poput SAD, preduzele odlučne mere kako bi zaustavile ovaj trend, pretnja je ostala i nastavila da raste.

Istraživanje je pokazalo i da su severnokorejski hakeri izuzetno strpljivi kada je u pitanju unovčavanje ukradenih kriptovaluta, tako da nekad čekaju i godinama da bi unovčili neke od njih. Prema njihovim rečima, najčešći načini pranja novca se odvijaju preko Kine, na niz različitih načina, tako da je tokom prošle godine, na primer, desetina miliona dolara oprano kroz kockanje u jednom kazinu u Manili.

Reklo bi se da Kim Džong Un ipak - zna šta radi, zar ne? 🤔

Autor: wired.com / redportal.rs

#400 miliona dolara

#Severna Koreja

#Ukrao

#hakeri

#krađa

#kriptovalute

#ukradeno