Na prvom mestu su Japan i Singapur, čiji građani mogu da putuju bez viza u 192 zemlje

Jaz između globalnog severa i globalnog juga raste kada je reč o slobodi putovanja, navodi se u prvom izveštaju konsultantske firme za globalno državljanstvo i boravak Henli i partneri (Henley& Partners) sa sedištem u Londonu za 2022. godinu.

Indeks pasoša Henli, zasnovan na podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA), redovno prati koji su najmoćniji pasoši na svetu od 2006. godine. U njemu se kaže da su rastuće barijere za putovanja uvedene tokom pandemije rezultirale najvećim globalnim jazom u mobilnosti u 16-godišnjoj istoriji indeksa.

Indeks, međutim, ne uzima u obzir trenutna ograničenja, pa tehnički svi oni koji imaju najmoćnije pasoše na svetu mogu, bar u teoriji, da putuju bez vize na čak 192 destinacije. Na prvom mestu su Japan i Singapur, čiji građani mogu da putuju bez viza u 192 zemlje.

Drugo mesto dele Nemačka i Južna Koreja, čiji državljani bez viza mogu da odu u dve zemlje manje, 190, a treće Finska, Italija, Luksemburg i Španija, čiji državljani bez pasoša mogu da posete čak 189 zemalja. .

Što se regiona tiče, najbolja je Mađarska, koja je zauzela 8. mesto i čiji građani mogu da posete 183 zemlje bez vize, a sledi Slovenija na 10. mestu sa 181 državom. Hrvatska je na 17. mestu koje deli sa Bugarskom, sa 173 zemlje. Srbija je na 36. mestu od 135 zemalja, a BiH na 47. mestu (117 zemalja). Severna Makedonija je na 42. mestu sa 125 zemalja.

Najslabiji pasoš ima Avganistan, čiji građani mogu da posete 26 zemalja bez vize.

Autor: redportal.rs

#Pasoši

#najmoćniji pasoši

#vize