Toplije vode okeana stvaraju jače oluje, uragane i ekstremne padavine, što povećava rizik od teških poplava 😧

Svetski okeani ključaju, a njihove temperature i dalje rastu. Prošle godine zabeležene su najviše temperature okeana u istoriji merenja, što je šesta godina za redom da se obara ovaj rekord. Naučnici kažu da je glavni razlog za to globalno zagrevanje, odnosno klimatske promene.

- Temperature okeana neumorno rastu na globalnom nivou, što je primarni pokazatelj klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom - rekao je klimatolog Kevin Trenbert iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere u Koloradu.

Toplije vode okeana stvaraju jače oluje, uragane i ekstremne padavine, što povećava rizik od teških poplava. Zagrejana okeanska voda se širi na sever i jug, uništavajući ledene pokrivače Grenlanda i Antarktika, što zauzvrat podiže nivo mora.

Okeani apsorbuju oko jedne trećine ugljen-dioksida proizvedenog ljudskim aktivnostima, što dovodi do njihovog zakiseljavanja. Proces uništava koralne grebene - dom za četvrtinu svetskog morskog života i izvor hrane za više od 500 miliona ljudi.

Kako se svet zagreva zbog sagorevanja fosilnih goriva, krčenja šuma i drugih aktivnosti, okeani preuzimaju većinu dodatne toplote. Okeani su apsorbovali više od 90% toplote proizvedene u poslednjih 50 godina, privremeno štiteći kopnenu floru i faunu od ekstremno visokih temperatura.

Količina toplote koju apsorbuju okeani je ogromna. Prošle godine, gornjih 2.000 metara okeana, gde se dešava najveći deo zagrevanja, apsorbovalo je 14 zetadžula toplote više nego 2020. Poređenja radi, svetska godišnja potrošnja energije je približno 0,5 zetadžula. Odnosno, količina dodatne energije u okeanima ove godine je bila 145 puta veća od ukupne svetske proizvodnje električne energije.

Produženo zagrevanje okeana najizraženije je u Atlantskom i Južnom okeanu, mada treba napomenuti da su prošle godine rekordno visoke temperature zabeležene u Sredozemnom moru.

- Dok ne dostignemo nultu neto emisiju gasova staklene bašte, okeani će nastaviti da se zagrevaju. Nastavićemo da obaramo temperaturne rekorde - rekao je klimatolog Majkl Man sa Pen stejt univerziteta.

Autor: redportal.rs

#Globalno zagrevanje

#Okeani

#Temperatura

#zagravanje