Pobegao u Španiju i radio kao kuvar u sicilijanskom restoranu

Begunac iz sicilijanske mafije koji je bio u bekstvu skoro 20 godina uhvaćen je nakon što je primećen na GoGoogle Street View.

Đoakino Đamino pronađen je u Galapagaru u Španiji - gradu u blizini Madrida - nakon što je na slici prikazan čovek koji liči na njega kako ćaska ispred prodavnice voća. Policija je sumnjala da je u zemlji, ali nije uspela da ga pronađe.

- Fotogram nam je pomogao da potvrdimo istragu koju smo razvijali na tradicionalne načine - rekla je Nikola Altijero, zamenik direktora italijanske jedinice za borbu protiv mafije (DIA).

Đamino se zvao Manuel, prema italijanskim novinama La Repubblica, a ranije je radio kao kuvar u restoranu La cocina de Manu (Manuova kuhinja). Fejsbuk profil za sada zatvorenog restorana otkrio je Đaminovu fotografiju - prepoznatljivu po ožiljku na levoj strani brade - a restoran je u ponudi čak imao i "sicilijansku večeru".

Street View koji je doveo do njegov pad takođe ga prikazuje ispred druge ustanove koja nosi njegovo lažno ime, El huerto de Manu - ili Manuov voćnjak. Đamino je bio šef mafijaške grupe Stida u Agrigentu na Siciliji, navodi La Repubblica. Grupa je često rival sa poznatom Koza Nostra mafijom.

Istražio ga je 1980-ih poznati sudija protiv mafije Đovani Falkone - kasnije ubijen u bombaškom napadu. Đamino je uspeo da pobegne iz rimskog zatvora Rebibija 2002. dok se tamo snimao film, a godinu dana kasnije osuđen je na doživotnu kaznu zbog ubistva.

Od tada je izbegavao hapšenje i očigledno je bio iznenađen što je otkriven njegov život u malom španskom gradu.Nakon hapšenja 17. decembra, Đamino je navodno rekao policiji: "Kako ste me pronašli? Nisam telefonirao svojoj porodici 10 godina." Gospođa Altjiero iz italijanske jedinice za borbu protiv mafije rekla je da je on trenutno u pritvoru u Španiji, ali se nada da će biti vraćen u Italiju u februaru.

Autor: redportal.rs

#Sicilija

#Stida

#koza nostra

#mafija

#Španija