Slučaj, za koji su vlasti dale vrlo malo informacija, vodi se iza zatvorenih vrata, što znači da tačni navodi i priroda procurelih informacija nisu saopšteni

Šef danske kontraobaveštajne službe Lars Findsen priveden je zbog umešanosti u slučaj curenja „visoko poverljivih“ informacija, javila je državna televizija DR.

Četvorica sadašnjih i bivših radnika dve danske obaveštajne službe uhapšena su u decembru zbog odavanja visoko poverljivih informacija. Findsen je jedini koji ostaje u pritvoru tokom istrage.

Vest, koju su preneli DR i drugi lokalni mediji, pojavila se na jučerašnjem sudskom ročištu kada je ukinuta zabrana objavljivanja.

- Želim da se podigne optužnica i izjasnim se da nisam kriv. Ovo je potpuno suludo - rekao je Findsen novinarima na saslušanju.

Slučaj, za koji su vlasti dale vrlo malo informacija, vodi se iza zatvorenih vrata, što znači da tačni navodi i priroda procurelih informacija nisu saopšteni. Kako prenosi televizija DR, koja se poziva na neimenovane izvore, slučaj se vrti oko curenja poverljivih informacija danskim medijima.

DR je objavio da je Danska odbrambena obaveštajna služba delila neobrađene podatke iz obaveštajnih depeša sa Agencijom za nacionalnu bezbednost SAD, što znači da je NSA možda imala pristup ličnim podacima i privatnim komunikacijama danskih građana. Prošle godine je nekoliko drugih lokalnih medija izveštavalo o aktivnostima danskih obaveštajnih službi na osnovu poverljivih informacija.

U odvojenom slučaju, Findensen i četiri druga obavještajna službenika suspendovani su u avgustu 2020. nakon što ih je nezavisni odbor za nadzor nad obavještajnim službama optužio za ozbiljno nedolično ponašanje. Prošlog meseca, istražna komisija je odbacila optužbe i suspenzije su ukinute.

Autor: redportal.rs

#Danska

#Obaveštajna služba

#curenje informacija

#hapšenje

#šef