Proslava uključuje otvaranje kraljičinog privatnog imanja, kao i nastupe najvećih svetskih zvezda ispred Bakingemske palate u Londonu

Bakingemska palata predstavila je kompletan program događaja za proslavu platinastog jubileja britanske kraljice Elizabete Druge, obeležavanja 70 godina na prestolu.

Proslava uključuje otvaranje kraljičinog privatnog imanja, kao i nastupe najvećih svetskih zvezda ispred Bakingemske palate u Londonu.

Nema potvrđenih informacija na kojim događajima će kraljica lično učestvovati, jer su joj lekari u oktobru prošle godine naredili da bude na odmoru. Imala je jedan boravak u bolnici i zato joj je potrebno odmor. Jubilarnom događaju verovatno će prisustvovati svi članovi kraljevske porodice, uključujući princa Vilijama i njegovu suprugu Kejt, vojvotkinju od Kembridža.

Zvanična proslava jubileja počela je juče, kada će Fortnum & Mason (lanac supermarketa) započeti takmičenje u kuvanju "najplatinastijeg" pudinga, koji će pronaći odgovarajuće jelo koje će biti posvećeno vladavini kraljice. Recepte će ocenjivati stručni žiri, među kojima su i zvezde kulinarske emisije Great British Bake Off Mary Berry.

Do 15. maja očekuje se da će u zamku Vindzor biti preko 500 konja i 1.000 izvođača, a publika će do danas moći da prati priču o kraljici Elizabeti I.

Osim ovih događaja, biće održano mnogo različitih svečanosti, od litije do pohoda i paljenja svetog ognja, ali i jubilarnog ručka. Pozivaju se studenti iz cele zemlje da naprave kolaž svojih ideja i nada za planetu u narednih 70 godina, a neki od njihovih projekata biće predstavljeni na proslavi.

Od jula će u kraljevskim rezidencijama biti postavljene tri izložbe kojima će se obeležiti kraljičino stupanje na presto, njeno krunisanje i godišnjice.

Autor: redportal.rs

#Kraljica Elizabeta

#Zabava

#jubilej

#kraljevska porodica

#tron