Obećao je da će Moskva štititi svoje saveznike

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio pobedu u Kazahstanu nakon što je po njihovim navodima "odbranjena država od terorističke pobune podržane od stranog faktora". Takođe je i obećao svim saveznicima da će ih Moskva zaštititi.

Najveći grad Kazahstana Alma Ata se vratio u normalu danas posle skoro nedelju dana nemira, jednih od najvećih u poslednjih 30 godina ove zemlje.

Zapaljeni automobili su se čistili, radnje ponovo otvorile, javni prevoz se vratio kao i automobili na ulicama, internet je opet bio pušten.

Na slici su zapaljenje sveć za sve poginule u nemirima.

Foto: Reuters

Putin je slao vojsku kako bi sačuvao strategijski bitna mesta nakon početka protesta i napada na mnoge institucije. Desetine ljudi su navodno ubijeni u okršajima između demonstranata i policije i vojske.

Rusija je brzo odreagovala i pokazala spremnost da koristi svoju vojnu silu kako bi pokazala svoj uticaj kod bivših sovjetskih republika u isto vreme kada hiljade vojnika stoji na granici sa Ukrajinom.

Putin je rekao na samitu ODKB-a da su uspeli da "spreče drmanje temelja države i potpunog razaranja integriteta Kazahstana" kao i to da su "sprečeni teorirstički i kriminalni elementi".

- Naravno mi razumemo da događaji u Kazahstanu nisu ni prvi ni poslednji pokušaj mešanja u unutrašnje poslove naših drđava. Mere koje je ODKB preuzeo jasno pokazuju da nećemo dozvoliti to - rekao je Putin.

Autor: redportal.rs

#kazahstan

#neredi

#pobuna

#putin

#rusija