Izraelski ministar spoljnih poslova je direktno naveo da jevrejska država poseduje sposobnosti koje svet i ne može da zamisli i da će ih iskoristiti sve protiv Teherana

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid, je jasno i nedvosmisleno stavio do znanja da će njegova zemlja koristiti silu da spreči Iran u razvijanju nuklearnog naoružanja i bez saglasnosti ili informisanja američkog predsednika Džoa Bajdena:

Izrael će učiniti sve što smatra da je potrebno da sačuva svoju bezbednost. I ne treba nam ničija dozvola da bi to učinili. To je činjenica još od dana kada je ova država osnovana.

Kada je bio upitan da li njegova zemlja poseduje sredstva da izvrši takav napad, ministar je izjavio:

Izrael poseduje kapacitet, neke od kojih svet pa čak i mnogi eksperti, ne mogu ni da zamisle. I Izrael će zaštiti sebe od iranske pretnje.

Izraelski zvaničnici i vojni establišment su tiho zagovarali i razmišljali o udaru na Iran od kada su ponovo počeli pokušaji da se obnove pregovori oko iranskog nuklearnog programa od strane administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Teheran je, sa druge strane, skeptičan po pitanju pretnji koje dolaze iz Izraela i naziva ih praznim obećavajući snažan odgovor na bilo koji napad.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp unilateralno je povukao SAD iz pregovora 2018. godine, nazvavši postignuti dogovor najgorim ikada. Izrael je u potpunosti delio stav SAD po ovom pitanju i žestoko se suprotstavljao dogovoru insistirajući da nije dovoljno učinio da spreči Iran u naporima da zadobije nuklearno naoružanje.

Tokom intervjua koji je da u petak, Lapid je izjavio da je kapitulirano pred Teheranom tokom pregovora i da Izrael nije protiv dobrog dogovora već protiv lošeg, odnosno katastrofalnog.

Autor: redportal.rs

#Donald Tramp

#Džozef Bajden

#Iran

#Izrael

#Nuklearno naoružanje

#SAD

#Teheran

#Udar

#jair lapid

#ministar spoljnih poslova

#napad

#pregovori

#rat