Šef ruske diplomatije rekao da neće dozvoliti da se pređe u beskrajne diskusije

Rusija će preduzeti mere za otklanjanje pretnji po svoju bezbednost ako SAD i NATO ne odgovore na predloge Moskve o garancijama bezbednosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da će, ako u razumnom roku ne usledi konstruktivan odgovor i ako Zapad nastavi svoju agresivnu liniju, Rusija biti prinuđena da preduzme sve neophodne mere kako bi obezbedila stratešku ravnotežu i eliminisala neprihvatljive pretnje za svoju bezbednosti.

Lavrov je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti da inicijative pređu u "beskrajne diskusije".

Razgovori Ruske Federacije i SAD o ruskim predlozima za garancije bezbednosti zakazani su za 10. januar u Ženevi. Za 12. januar zakazan je sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu, a 13. januara o ruskim predlozima razgovaraće se u sedištu OEBS-a u Beču.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, koji sadrže odredbe o međusobnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i manjeg dometa i daljem neširenju NATO-a, uključujući i bivše republike SSSR-a.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Amerika

#Lavrov

#NATO

#SAD

#nato rusija

#putin

#rusija