Omikron soj bi mogao da dovede do usporavanja rasta cena

Tržište nekretnina je značajno napredovalo tokom 2020. i 2021, ali ne samo u pogledu cena, već i kada je reč o tipu objekta, materijalima, dizajnu i ekonomičnosti.

Danas se kuće na pojedinim tržištima prave brzo i lako. Jedna takva napravljena je za svega 12 sati, a ima 100 kvadrata i odlično je rešenje za one koji ne mogu da kupe nekretninu.

I dok nekim gradovima, poput Frankfurta, Toronta, Hongkonga i Minhena, preti "pucanje balona", zbog rekordno visokih cena, nije mnogo bolje ni u Velikoj Britaniji.

Naime, prosečna vrednost kuće u toj državi u decembru je dostigla rekordnu cenu od 254.822 funti ili 303.000 evra, pokazali su podaci britanskog Nationwide.

U pitanju je britanska finansijska institucija i najveće građevinsko društvo na svetu, sa više od 15 miliona članova. Prosečna vrednost kuće je, dodaje se, veća za 23.902 funti (28.500 evra) nego u januaru ove godine, što je najveći skok još od 2006. godine.

- Nationwide predviđa da će se rast cena usporiti sledeće godine i upozorava da će "usporavanje biti možda i jače zbog širenja omikrona - piše BBC.

- Omikron soj bi mogao da dovede do usporavanja ukoliko dođe do slabljenja na tržištu rada i ukoliko ekonomija ostane jaka, više kamatne stope će verovatno doneti uticaj hlađenja na stambeno tržište - rekao je glavni ekonomista u Nationwide Robert Gardner.

U  Velsu je došlo do najvećeg rasta cena, koje su skočile za 15,8% u odnosu na isti period prošle godine. U Londonu se rast cena usporio u odnosu na decembar 2020, pošto su se vrednosti popele za 4,2 odsto.

Autor: Telegraf

#Britanija

#Cene

#nekretnine