On kaže da je samo jedan od hiljada stranih državljana koje je na sličan način "proganjalo izraelsko pravosuđe" samo zato što su bili u braku sa Izraelkama

Noam Hapert, 44-godišnji australijski hemičar, ne sme da napusti Izrael još 8.000 godina - ili dok svojoj bivšoj ženi ne isplati 3 miliona dolara neplaćene alimentacije, prenosi news.com.au.

Njegova bivša supruga, Izraelka, vratila se u svoju zemlju 2011. godine sa njihovo dvoje dece. Pridružio joj se godinu dana kasnije, a izraelski sud mu je zabranio putovanje 2013. nakon što je njegova tadašnja supruga podnela zahtev za razvod.

On kaže da je samo jedan od hiljada stranih državljana koje je na sličan način "proganjalo izraelsko pravosuđe" samo zato što su bili u braku sa Izraelkama, i da sada objavljuje ovu informaciju u nadi da će pomoći drugima.

Britanska nezavisna novinarka Marijana Azizi, koja godinama pokušava da obznani ovaj presedan na izraelskim sudovima, spekuliše da se stotine Australijanaca nalazi u istoj situaciji i da je tačan broj "gotovo nemoguće utvrditi". Prema njenim rečima, britanska ambasada u Izraelu dobija 1000 zahteva mesečno za informacije.

Američki Stejt department uključuje upozorenje stranim posetiocima Izraela da izraelski građanski i verski sudovi aktivno koriste svoja ovlašćenja da zabrane određenim pojedincima, uključujući strane državljane, da napuste zemlju dok se dugovi ili drugi pravni zahtevi i optužbe protiv njih ne izmire.

- Izraelski verski sudovi imaju nadležnost nad svim građanima i stanovnicima Izraela u slučajevima sklapanja braka, razvoda, starateljstva nad decom i izdržavanja dece - upozorile su SAD svoje građane.

Kako navodi Gardijan, još uvek nije sasvim jasno da li je Hupert već platio deo duga ili će morati da plati ceo iznos unapred da bi napustio zemlju – iznos koji je dobio uz refundaciju od skoro 1.500 evra po detetu za svaki mesec od rođenja do punoletstva. Što se tiče odluke da mu se zabrani putovanje u 9999, Gardijan objašnjava da je "9999 izgleda izabrano proizvoljno jer je to bio najviši mogući datum koji je digitalni sistem dozvolio".

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Muže

#alimentacija

#deca

#žena