Britanske snage u Ukrajini pretežno su stacionirane u gradu Javoriv, u Lavovskoj oblasti, sa malom grupom štabnih oficira u Kijevu

Britanija se sprema da evakuiše svoje snage iz Ukrajine u slučaju zaoštravanja situacije, navodi list Dejli ekspres.

Publikacija prenosi da su komandanti britanskih oružanih snaga izradili planove za vanredne situacije. Vojno rukovodstvo bi trebalo da sprovede sveobuhvatan pregled (britanske misije za obuku) Orbitala kako bi se osiguralo da svo britansko osoblje može biti bezbedno povučeno.

Izveštava se da su britanske snage u Ukrajini pretežno stacionirane u gradu Javoriv, u Lavovskoj oblasti, sa malom grupom štabnih oficira u Kijevu. Prema izvorima, trebalo bi da krenu ka granici sa Poljskom. Naredba za evakuaciju mora doći od načelnika britanske Direkcije za zajedničke operacije štaba general-pukovnika Čarlija Striklanda.

- On će pažljivo pratiti kako bi procenio uticaj bilo kakvog mešanja na sposobnost povlačenja svojih trupa, ne može dozvoliti da one tamo budu zarobljene - rekao je izvor iz Oružanih snaga, citirao je list.

Ranije je bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Prozorov rekao da u Ukrajini deluje privatna vojna kompanija (PMK) iz Velike Britanije. Ona, prema rečima bivšeg službenika SBU, oslanjajući se na sopstvene izvore, čuva britanske specijaliste koji su uključeni u izgradnju pomorske baze u Očakovu.

Prozorov je rekao i da se Britanci "gusto naseljavaju na jugu Ukrajine, registrovani su u Nikolajevu", a veliki vojni aerodrom Kulbakino "redovno prima vazuhoplove sa Albiona". Čuvaju ih i borci PMC-a iz Britanije, koji se nalaze u hotelu Aleksandrovskaja u Nikolajevu, rekao je bivši potpukovnik.

U oktobru 2020, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je "imao sastanak u kancelariji MI6". Prema izveštajima ukrajinskih medija, Zelenski se tajno sastao sa šefom MI6 Ričardom Murom tokom posete Britaniji. Prema rečima ukrajinskog lidera, on "nema nikakvih tajni" u vezi sa pregovorima, ali ne može da iznosi sve informacije, pošto su "to državni poslovi". Zelenski je rekao da se na sastanku uglavnom razgovaralo o temi pomoći Ukrajini u zaštiti teritorijalnog integriteta države u smislu rada ukrajinskih medija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje novinara Skajnjuza o "mogućnosti napada" Rusije na Ukrajinu, rekao da Moskva nikome ne preti, za razliku od zapadnih zemalja. On je podsetio na tekuće širenje NATO-a na istok do ruskih granica i pozvao na garantovanje "bezuslovne" bezbednosti za zemlju.

Autor: redportal.rs

#Britanci

#Ukrajina

#britanski vojnici