Jedino rešenje buster doza

Za samo nešto malo više od 1 meseca od njenog otkrića, prema poslednjim izveštajima sa Londonskog Imperial College, rizik reinfekcije od COVID-19 varijante omikron je čak 5,5 puta VEĆI nego što je bio kod delta varijante virusa.

Prema velikom broju odrađenih studija i testiranja, nakon što preležite infekciju korovanirusom, imali ste oko 85% pokrivenosti tela od mogućnosti ponovne zaraze delta sojem - bar 6 meseci. Za omikron procena je samo 19%.

Kako objašnjava profesor Nil Ferguson sa Imperial College of London:

Ova studija daje dalje dokaze, koji u velikoj meri potvrđuju, da omikron varijanta koronavirusa ima sposobnost da izbegne kako prethodnu vakcinaciju tako i imunizaciju koja nastaje nakon preležane bolesti. Ovakav nivo sposobnosti izbegavanja imunog sistema govori u prilog tome da je omikron velika i neposredna pretnja javnom zdravlju.

Tim je takođe pregledao rizik i kod ljudi koji su dva puta vakcinisani, kao i kod onih koji su i pored toga primili i buster dozu. Podaci su sakupljeni od strane Britanske zdravstvene bezbednosti zajedno sa Britanskom službom javnog zdravlja između 29. novembra i 11. decembra. Rezultati su pokazali da je efikasnost vakcine kod standardne vakcinacije 20%, dok nakon buster doze ona raste normu od 55% do 80%. Kako pojašnjava profesor Azra Gani:

Kvantifikacija rizika od reinficiranja i efektivnost vakcine u odnosu na omikron virus je esencijalna i preko potrebna da bi se predvidela buduća trajektorija omikron virusa i njen uticaj na javno zcravlje

Studija takođe ukazuje da nema velike razlike u ozbiljnosti oboljenja između delta i omikron varijante virusa - ali je tim ipak naglasio da su podaci šturi i ograničavajući, posebno u kontekstu hisoitalizacije.

Kako je izjavila Debora Dunn-Valters, predsednik Britanskog društva za Imunologiju, kao i profesron imunologije na univerziteti u Sariju:

Poruka analize ove studije je jasna, nemojte misliti da ako ste bili zaraženi ranije da nećete sada opet. Vakcinacija vam pruža siguran i efikasan način da bustujete svoj imunitetm i to posebno omikron varijanu - bez da se teško razbolite ili ozbiljno padnete u krevet.

Autor: www.iflscience.com/

#Delta

#Omikron

#Varijante

#pogubniji

#smrtonosrniji