Neobična pojava, koja još nije odgonetnuta, našla se na fotografiji istraživačke agencije

NASA je podelila fotografiju neobičnog astronomskog fenomena koji naučnici još nisu odgonetnuli. Radi se o o tzv. stivsu, odnosno snažnom pojačanju brzine toplotne emisije (Strong Thermal Emission Velocity Enhancements - STEVE). Ovaj fenomen stvara neobične boje nalik na Auroru borealis, odnosno polarnu svetlost, ali se ne radi o istom fenomenu.

Na desetine ovakvih emisija su viđene tokom proteklih godina, ali do sad šira javnost nije imala priliku da vidi kako one zapravo izgledaju. Međutim, u okviru centra Astronomska slika dana, NASA je podelila fotografiju koja je uslikana iznad jezera Čajlds lejk u Kanadi. Nju je uslikala fotograf Krista Trinder, još pre 3 godine.

Foto: NASA/Krista Trinder

Uz fotografiju NASA je priložila i opis u kom se navodi da naučnici još uvek nemaju objašnjenje za ovaj fenomen, koji se ipak razlikuje od polarne svetlosti, kao i da prvi nalazi pokazuju da može biti rezultat promena posebne vrste jona.

Prema rečima naučnika, neki od ovih stivova prate i zelenkaste strukture na obodima prepoznatljive ljubičaste svetlosti, a tokom prethodnih godina mnogi fotografski lovci na regularnu auroru borealis su pokušavali da uhvate i ovu pojavu, uglavnom bez uspeha.

Stiv jeste drugačiji od aurore, ali ga čini svetlost i funkcioniše po istom principu kao i ona. Istraživajući te razlike, možda možemo doći do saznanja kako dolazi do stvaranja te specifične zelenkaste boje - izjavila je Elizabet Mekdonald iz NASA.

S druge strane, profesor sa Univerziteta u Bostonu Džošua Semeter kaže da nauka u ovom trenutku ne zna dovoljno o fenomenu kako bi dao ikakvo mišljenje koje bi smatrao za pouzdano, dodajući da stiv za sad nije moguće svrstati ni u aurore ni u nebeski sjaj, što su inače 2 različite vrste optičkih nebeskih pojava.

Ove emisije pokreću neki mehanizmi koje još uvek ne razumemo - dodao je on.

Autor: redportal.rs

#STEVE

#aurora borealis

#nebeski fenomen

#stiv