SAD razmišljaju i o potpunoj izolaciji Rusije iz međunarodnih finansijskih tokova ⚔

Rusija i Kina će razviti zajedničke finansijske strukture koje će im omogućiti da prodube ekonomske veze na način na koji druge države neće moći da utiču, rečeno je u Kremlju.

Čini se da je ovaj potez reakcija na ozbiljna upozorenja koja stižu sa zapada da se će se pristupiti isključenju Rusije iz SWIFT finansijskog sistema kao formi dodatnih sankcija.

SWIFT platforma je osnovo mnogih međunarodnih platežnih sistema. Tokom razgovora koji su obavljeni danas, ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Ksi Jingping pozvali su za povećanje udela nacionalnih valuta dveju zemalja u transakcijama i trgovini koja se odvija između njih.

Kako je rekao Juri Ušakov, savetnik za spoljnu politiku predsednika Rusije:

Posebno smo obratili pažnju na potrebu da pojačamo napore u formiranju nezavisne finansijske strukture koja đe da služi trgovini između Rusije i Kine. Želimo da stvorimo infrastrukturu na koju ne može da utiče nijedna druga zemlja.

I Rusija i Kina sve više traže način kako da se udalje i odvoje od američkog dolara kao osnovne valute u međunarodnoj trgovini, umessto toga žele da koriste svoje valute kao temelj rastućoj trgovinskoj razmeni između Rusije i Kine.

Prošle nedelje, državni podsekretar SAD Viktorija Nuland je napomenula da se razmišlja o tome da Bela kuća, zajedno sa još nekoliko zapadnih zemalja, potpuno izoluje Moskvu iz globalnih finansijskih tokova u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Samo dan pre ove izjave Blumberg je preneo da Vašington može da počne da cilja najveće ruske banke i da čak i može isključiti Rusiju kompletno iz SWIFT sistema.

Krajem novembra predsednik Rosnjefta (ruske energetske kompanije u vlasništvu države) Igor Sečin optužio je SAD da manipulišu dolarom da bi ojačali svoje interese i da američki dolar gubi svoju vrednost zbog polisa i poteza američkog FED - čime prave poplavu dolara u svetskoj ekonomiji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predložio je da i Peking i Vašington počnu da se udaljavaju od stalnog korišćenja zapadnih sistema platnog prometa. On je takođe i optužio SAD da se konstantno trudi da ograniči tehnološki razvoj kako Rusije tako i KIne.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#Globalne finansije

#Međunarodni platni promet

#Moskva

#Peking

#SAD

#Swift

#Ukrajina

#finansijksi

#kina

#novi

#rusija

#sistem

#vašington