Njeni ertotski romani sadrže i satanističke elemente

Katolička crkva i formalno je oduzela ovlašćenja Havijeru Novelu, najmlađem biskupu u Španiji, četiri meseca pošto je podneo ostavku na svoju svešteničku funkciju da bi se oženio "provokativnom" autorkom erotskih romana čija dela sadrže satanističke elemente.

U saopštenju objavljenom 11. decembra, Španska biskupska konferencija navela je da je Havijer Novel automatski izgubio svoja ovlašćenja nakon što se oženio Silvijom Kabalol na građanskoj ceremoniji prošlog meseca.

- Kao što je objavljeno i poznato javnosti, monsinjor Havijer Novel i Goma, biskup emeritus Solsone, sklopio je građanski brak sa donom Silvijom Kabalol i Klemente u Suriji, u provinciji Barselona, 22. novembra - stoji u zvaničnom saopštenju.

Prema kanonskom pravu, Novelu je sada zabranjeno "da vrši bilo koje od prava i dužnosti svojstvenih episkopskoj funkciji" i upozorava se da bi mogle uslediti "druge moguće posledice" ukoliko se ne bude pridržavao ove zabrane.

To znači da, iako monsinjor Havijer Novel i Goma zadržava titulu biskupa, on ne može da preuzme nijednu od funkcija koje se odnose na tu titulu. Shodno tome, zabranjeno mu je da daje sakramente ili da se bavi bilo kakvim podučavanjem, bilo javno ili privatno.

Havijeru Novelu, koji je postao najmlađi biskup Španije u 41. godini, kada je imenovan u katalonsku opštinu Solsona 2010. godine, zamerano je što je podržavao i učestvovao u takozvanim terapijama konverzije za gej osobe, a kritikovan je i zbog podrške regionalne nezavisnosti Katalonije, piše Gardijan, a prenosi RTS.

Ali biskup, koji sada ima 52 godine, posebno je izazvao interesovanje javnosti krajem avgusta, kada se ispostavilo da je podneo ostavku na svoju funkciju iz, kako je rekao, "strogo ličnih razloga".

Ubrzo se ispostavilo da je Novel napustio svoj poziv jer se zaljubio u Silviju Kabalol, kliničke psihološkinje, koja je postala romanopisac 2015. godine, i to prilično kontroverzne erotske literature. Tada je biskup saopštio svojim prijateljima: "Zaljubio sam se u ženu, prvi put u životu, i želim da to uradim kako treba."

Novel, koji ima diplomu poljoprivrednog inženjera i koji je u sveštenički čin zaređen 1997. godine, sada radi za kompaniju koja se bavi osemenjavanjem svinja. Ni on, ni njegova supruga nisu komentarisali brak i odluku o suspenziji svešteničkih ovlašćenja. 

Autor: redportal.rs

#buskup

#crkva

#romanopisac

#ženidba