Rebalansom budžeta60 milijardi evra neiskorišćenog dugabiće usmereno u vladin fond za klimu i tranziciju

Nova vlada Nemačke usvojila je danas odluku o rebalansu budžeta, prema kojoj će u državni fond za klimu i tranziciju ubrizgati dodatnih 60 milijardi evra (68 milijardi dolara) kako bi se obezbedila veća ulaganja u transformaciju zemlje na zelenu ekonomiju.

Rebalansom budžeta, koji je jednoglasno usvojio kabinet kancelara Olafa Šolca, 60 milijardi evra neiskorišćenog duga iz ovogodišnjeg saveznog budžeta biće usmereno u vladin fond za klimu i tranziciju za buduću potrošnju, izveštava Rojters.

Foto: Tanju / AP/KAY NIETFELD

O ovom budžetkom manevru su se dogovorile prošlog meseca, u okviru koalicionog sporazuma, Socijaldemokrate levog centra (SPD), Zeleni koji se zalažu za veću potrošnju i fiskalno opreznije Slobodne demokrate (FDP), nastojeći da maksimalno iskoriste privremenu, s pandemijom povezanu suspenziju ograničenja zaduživanja koje propisuje Ustav.

Novi nemački ministar finansija i lider FDP-a, Kristijanu Lindner, izjavio je da će „60 milijardi evra za buduće investicije biti podsticaj za ekonomiju“.

Ovaj korak će pomoći vladi da se izbori sa ekonomskim posledicama kovid pandemije i omogućiće snažan skok u ugljenično neutralnu i digitalniju budućnost, dodao je on.

Koalicija namerava da usmeri pomenuta sredstva u ključne javne investicije za zaštitu klime - počev od instaliranja punjača za električna vozila, preko bolje izolacije stambenih objekata, do digitalizacije privrede.

Injekcijom od 60 milijardi evra, koja će se finansirati zaduživanjem, obim fonda za klimu i tranziciju biće povećan na 76,2 milijarde evra početkom sledeće godine, rekao je Lindner.

Pored toga, vlada će u taj fond tokom iduće godine usmeriti do 18 milijardi evra dodatnih poreskih prihoda, koji uglavnom potiču od ekoloških taksi i programa trgovine emisijom CO2, čime će njena fiskalna rezerva za te investicije iznositi blizu 95 milijardi evra.

Šolcova vladajuća koalicija dogovorila se da 2022. iskoristi ustavnu klauzulu o vanrednim situacijama treću godinu zaredom o suspendovanju limita na dug, što joj omogućava novo zaduživanje od 100 milijardi evra, nakon što je novi neto dug zemlje dstigao nivo bez presedana od 130 milijardi evra u 2020. i od 240 milijardi evra u 2021.Od 2023. godine nadalje, nova vladajuća koalicija namerava da vrati na snagu ustavno pravilo o ograničenju novog zaduživanja na mali procentualni udeo ekonomske proizvodnje.

Autor: Tanjug

#Nemačka

#fond za klimu i tranziciju za buduću potrošnju

#olaf šolc

#rebalans budžeta