Moskva će se suočiti sa razornim ekonomskim posledicama, kaže američki predsednik

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je poručio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će Moskva platiti "strašnu cenu" i suočiti se sa razornim ekonomskim posledicama ako bi izvršila invaziju na Ukrajinu.

Džo Bajden rekao je novinarima da "mogućnost slanja američkih kopenrnih trupa u Ukrajinu u slučaju ruske invazije nikada nije bila na stolu", dodajuči da su SAD i NATO bile u obavezi da pošalju više snaga na istočno krilo Alijanse zemlje da pojačaju svoju odbranu.

Foto: og.ru

- Apsolutno sam jasno stavio do znanja predsedniku Vladimiru Putinu da ako krene na Ukrajinu, ekonomske posledice po rusku ekonomiju biće 'poražavajuće i razorne - rekao je Bajden posle komentara o smrtonosnim tornadima koji su u petak pogodili Sjedinjene Države.

Bajden, koji je sa Putinom 7. decembra razgovarao dva sata rekao je da je Putinu poručio  da bi se položaj Rusije u svetu "izrazito" promenio u slučaju napada na Ukrajinu.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam u subotu su poslale sličnu poruku Moskvi nakon sastanka u Liverpulu, upozoravajući na "strašne posledice u slučaju napada" i pozvale Moskvu da se vrati za pregovarački sto.

Ministri finansija G7 održaće onlajn sastanak u ponedeljak kao bi razmotrili ekonomske probleme, uključujući inflaciju, ali će se takođe dotaći potencijalnih sankcija Rusiji, rekli su zvaničnici.

Ukrajina je optužila Rusiju za gomilanje desetina hiljada vojnika na granici, tumačeći to kao pripremu za moguću kopnenu invaziju.

Moskva, sa druge strane, poriče postojanje bilo kakvih planova za napad i optužuje Kijev i Vašington za destabilizaciju, navodeći da se trupe na granici raspoređene zbog sopstvene bezbednosti.

Autor: RTS

#Invazija

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#džo bajden

#ekonomske posledice

#rusija