Pre 60 godina njen otac imao je istorijski let

Najstarija kćerka pionirskog američkog astronauta Alana Šeparda, pionira svemirskih letova, priprema se za današnji let do ivice svemira komercijalnom raketom Džefa Bezosa "Blu Oridžin", 60 godina nakon istorijskog suborbitalnog leta njenog pokojnog oca, na samom početku epohe svimirskih istraživanja.

Laura Šepard Čerčli (74) bila je dete kada je njen otac prvi put krenuo u svemir i jedna je od šest osoba koje bi trebalo da polete u 8:45 ujutro po centralnom američkom vremenu sa lansirnog mesta nadomak ruralnog grada Van Horn u zapadnom Teksasu, prenosi Rojters.

Šestočlana posada će leteti u kapsuli potpuno autonomne svemirske letelice nazvane Nju Šepard, dizajnirane da se vine na visinu od oko 106 kilometara i potom se vrati na Zemlju.

Očekuje se da će ceo let, od lansiranja do ateriranja trajati nešto više od 10 minuta, a posada cće doživeti nekoliko minuta bestežinskog stanja u piku suborbitalnog leta.

Letelica je nazvana po Alanu Šepardu, koji je 1961. godine ušao u istoriju kao druga osoba na svetu i prvi Amerikanac koji je otputovao u svemir na jednom od prvih vasionskih brodova, originalnom NASA-inom Merkjuriju 7.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#svemir